Tres Punts de Vista

Professionals, pacients i familiars ens donen la seva opinió, compartint la seva visió i experiència amb la esquizofrènia .

1. Com definir l’esquizofrènia?

Professional: Laura (40a.) T.Social. Experiència professional 15 anys.

És una malaltia crònica, que afecta molts àmbits de la vida de la persona, tant a nivell orgànic com a nivell social i psicològic. A nivell clínic no es té en compte la part d’afectació social.

Pacient: Alberto (48a.) Experiència en la malaltia 25 anys.

Una companya invisible, que m’acompanya sempre. El veig les parts positives, m’atén quan necessito tenir companyia. Si em cal que algú em tapi al llit, ja que imaginativament em tapa. Si em trobo afligit em cuida. Al principi tenia esquizofrènia paranoide i ara tinc esquizofrènia assimilada. Jo la miro per la part positiva, tot el positiu que m’ofereix la malaltia i la reconec com a part de la meva persona. Està per mi imaginativament. Les veus les vaig deixar d’escoltar, perquè als 3 anys de tenir la malaltia em vaig adonar que aquest terreny em portava a la deriva i ho vaig deixar de costat.

Familiar: José (25a.) Nebot de persona diagnostica d’esquizofrènia. Experiència en la malaltia 11 anys.

Les persones amb esquizofrènia de vegades confonen les coses que són reals amb les que no. Els afecten massa les coses i els donen importància a coses que tampoc la tenen.

2. Quin és el símptoma més difícil de solucionar?

Professional: Gemma (51a.) Infermera. Experiència professional 15 anys.

No ho sabria dir, depèn de cada persona, segons el moment, el context, el moment de la vida de cadascú i de més coses i de com viu cada símptoma. Però a mi em costa parlar de símptomes, prefereixo parlar de persones.

Pacient: Ana (40a.) Experiència en la malaltia 25 anys.

El símptoma més difícil de solucionar és el buit que et queda després del diagnòstic. Després del psiquiàtric. La poca confiança que et queda. Quan estàs amb la malaltia, estàs amb símptomes, et quedes buida. És com haver de començar de nou tot.

Familiar: Juan (41a.) Primo i amic de persona amb esquizofrènia. Experiència en malaltia 11 anys.

Em ve al cap que la suspicàcia és un tret característic en les persones que tenen esquizofrènia, encara que francament tampoc conec tantes, sinó solament tres. És una cosa que encara prenent medicació no desapareix fàcilment.

3. Què ens ha acarnissat aquesta malaltia?

Professional: Silvia (45a.) Infermera. Experiència professional 24 anys.

Aprenem moltes coses. A ser més tolerants, sobretot. ens fa més oberts i ens fa Vivier d’una altra manera el concepte de normalitat. Això ho aprenem tots.

Pacient: Lucas (51a.) Experiència en la malaltia 22 anys.

La malaltia m’ha ensenyat moltes coses: des de gestionar la medicació a pensar sobre un mateix, cosa que abans no feia. I a mirar els problemes de salut mental des d’una altra perspectiva. A mi m’ha beneficiat molt, perquè la malaltia m’ha proporcionat formació, ja que he estudiat cinc anys. Arribes a comprendre que és una arma de doble tall, perquè quan em passa alguna cosa em qüestiono si sóc jo o és la malaltia. En tenir un diagnòstic, ja no sé si qualsevol cosa és un símptoma. A través de la malaltia també he conegut centres, gent, i he entrat en contacte amb la salut mental, que és un món paral·lel, real com aquest mateix que estem ara.

Familiar: Rosa (51a.) Esposa de persona amb esquizofrènia. Experiència en malaltia 22 anys.

La persona que convius de vegades et desespera. En la part negativa, m’ha ensenyat a comprendre en els nens. Tenim un cas, el d’una nena, per exemple per la qual no hi ha escola ni tampoc pot estar a casa, perquè és molt violenta. Per a ells no hi ha llocs, hi ha una manca total de recursos. Per a l’administració aquestes persones fan nosa i la persona malalta acaba delinquint. L’experiència és que acaben sent delinqüents, la qual cosa és una espiral, que si hagués centres, el qual no té el suport d’una família, el futur és negre, molt malament, molt malament.En que fa a la part positiva, m’ha ensenyat a ser més solidària, a posar-me en la pell de l’altre ia entendre el difícil que és la convivència.

4. Com es podria prevenir?

Professional: Carme (50 a.) Psicòloga. Esperiencia professional 23 anys.

Hi ha un component de vulnerabilitat biològica que no és menyspreable. Hi ha una càrrega biològica i ja s’estan estudiant marcadors. Sabem també que l’estrès és un desencadenant, un detonador i tot el que porti estrès altera els sistemes, no només el nerviós. I en aquelles famílies que tenen fills, hi ha més risc. Per això cal ser més curosos amb famílies amb càrrega genètica i proporcionar-los més eines. Alhora cal promoure hàbits més saludables, educació a les escoles, una comunicació més efectiva, estratègies de control de l’estrès, cosa desitjable també per a la població general.

L’estrès, que sabem que accelera els processos, és la resposta de l’organisme que sorgeix quan se sent amenaçat, sobrepassat i preveu que no podrà respondre. Té un component molt físic que podem veure i que és l’ansietat, que s’expressa normalment amb alguns símptomes, com la sudoració, palpitacions, acceleració. Si poguéssim fer un treball des hi ha es podria esmorteir molt.

Pacient: Dartañan. (41a.). Experiència en la malaltia 21 anys.

Jo penso que l’esquizofrènia és només un nom que es podria treure. Hi ha molta gent que quan li passa alguna cosa diferent necessita un diagnòstic, que el metge li digui el que li passa i així quedar-se ja tranquil.

Jo diria que en entrar en altres estats de consciència, no es fomenten altres mètodes, només la química, els antipsicòtics. Potser caldria parlar de persones que tenen experiències diferents perquè entre els que criden esquizofrènics trobem persones i experiències diferents i reben els mateixos medicaments.

Però hi ha un farmacòleg que afirma que la base en la qual se sosté la psiquiatria és falsa. Diu que les universitats de psiquiatria es basen en alguna cosa que no està comprovat científicament. Hi ha una minoria però com el negoci és tan important, estan a favor de donar medicines.

Els biologistes defensen que hi ha un mal funcionament en el cervell, però altres científics diuen que això és fals i que el mal funcionament és quan prenem els medicaments.

Resumint, la psiquiatria actual i la del passat es basen en fomentar la por: “si no vol tornar a tenir aquesta experiència, prengui això, encara que sigui mata-rates”. A totes les persones ens donen medicaments i els propis científics, els que tenen el valor d’enfrontar a la indústria farmacèutica, diuen que és nociu

Per prevenir hauríem de canviar la societat, els valors, els diners … la gent no exclouria als que són diferents. Si l’individu no estigués estressat, la seva ment estigués tranquil, si la societat no generarà situacions d’estrès tan fortes les malalties mentals no existirien.

Familiar: Miguel ( 28a.). Nebot de persona amb diagnòstic d’esquizofrènia. Experiència en la malaltia 11 anys.

Analitzant dese la infància. Jo crec que des que un és petit es pot detectar perfectament.

5. Què és el que ajuda més a superar la crisi aguda?

Professional: Raquel. (35a.). Infermera. Experiència professional 15 anys.

La metge, el compliment del tractament, el control d’estímuls externs, posar límits a la conducta, la seguretat i la protecció que et dóna el centre, la institució, els professionals, la seguretat de la persona, la integritat. El poder posar distància, factors que han estat desencadenants, que en han estat presents en el moment de la crisi. A la institució veure-ho des de fora. La família mantenir-la al marge, per poder gestionar la relació, els problemes.

Pacient: Carme. (43a.) Experiència en la malaltia 23 anys.

Els electroxocs. L’ingrés psiquiàtric. No puc estar fora, estic anada i no puc estar al carrer, i quan ingrés la medicació no em causa efecte i m’han de fer electroxocs ”

Familiar: Núria (44a.) Germana de persona amb diagnòstic (Carmen). Experiència en la malaltia 23 anys.

En el cas de la meva germana només l’ajuda l’electroshock. És l’única cosa que la treu de la crisi aguda. Perquè la medicació no ho fa. Així, li frenen el problema amb corrents i llavors gradualment comença a tenir coherència en les respostes ja connectar-se amb la realitat, perquè quan està en crisi està totalment desconnectada d’aquesta. És el cas de la meva germana, perquè en altres pacients amb tractaments farmacològics sembla que., Sí que els funciona. Jo crec que cas a cas és molt particular.

6. Què penses què reconforta més després d’haver passat la crisi més aguda?

Professional: Aurelia. (57a.) Experiència professional 35 anys ..

Jo crec que l’escolta i l’acompanyament. Explicar-li a la persona el procés en el qual es troba, que es pugui sentir el més tranquil·la i segura possible. I això passa per un acompanyament. No parlem del brot agut sinó quan ho ha superat, el fet que la persona pugui sentir-se acompanyada, tranquil·la, intentar ajudar amb les seves pors.

Pacient: Fran. (33a.) Experiència en la malaltia 9 anys ..

Potser que la gent que està al teu voltant sàpiga valorar el que t’ha passat i tenir-te en consideració.

Familiar: Anna. (55a.) Mare de persona amb diagnòstic (Fran). Experiència en la malaltia 9 anys.

Crec que la família. L’estar amb ella, el tenir el seu suport i el dels amics quan un ha passat una crisi, penso jo que és el principal. Significa molt.

7. Quina és la sensació, s’està lluny o prop de curar-la?

Professional: Pau (57a.) Psiquiatra. Experiència professional 33 anys.

No ho aplicaria en l’esquizofrènia. Si la pregunta és què crec, crec que no. S’està avançant en conèixer millor els mecanismes que hi intervenen. Hi ha més coneixements de la neurociència. Però pel que fa a haver-hi, no hi ha una resposta única, pot haver-hi moltes respostes.

Pacient: Mar. (33a.). Experiència en la malaltia 11 anys.

La sensació que tinc és que hi ha mitjans per prevenir-la, contenir-la, no sé si per curar-la. Ignoro si els laboratoris tindran la pastilla màgica, que amb una vegada que la prenguis desaparegui, però ho dubto molt. Jo en conjunt diria lluny, el veig com en un futur llunyà. No em sembla que la solució estigui a la volta de a cantonada. Veig que ni els metges saben molt bé com curar-la, ni què fàrmac administrar a cada pacient, ni concretar molt bé el diagnòstic, no està gens clar. Si ells no coneixen els mecanismes encara queda molt.

Familiar: Mª del Carmen (61a.) Mare de persona amb diagnòstic (Mar). Experiència en la malaltia 11 anys.

Opino que encara estem súper lluny de curar-la. Ni els metges ni ningú saben el que és. Cada un dóna la seva opinió. I de les medicacions cadascun medica al seu pacient d’una forma molt diferent. Conec familiars que lluitaven perquè se li donés un medicament al pacient perquè li anava bé al prendre-ho i en canvi els facultatius eren reticents a donar.

agost 7, 2014