Art-Teràpia

És una disciplina del camp de la psicoteràpia en la qual s’empren recursos de les arts plàstiques amb objectius terapèutics.Aquesta pràctica resulta de la convergència de les teories de la Piscología i les tècniques i coneixements artístics.

Hi ha moltes definicions per Artteràpia, però personalment em quedo amb la d’Anthony Storr: “La creativitat és la capacitat de fer que hi hagi alguna cosa nova per a la persona” … fent referència a la importància de la transformació en el procés creatiu. 
I tots podem transformar el nostre interior en una producció externa que identifiqui aquest camí creatiu com desafecció emocional a qualsevol estat o sofriment; arribant a ser comunicació amb els altres i una confrontació amb un mateix.

Entrevista a Alicia Exposito, Artterapeuta de Grefart.

  1- L’Artteràpia està obtenint bons resultats en l’àmbit de la Salut (física, psíquica i social), però des de quan podem dir que realment comença a Espanya a agafar nom l’Artteràpia? i ¿com és acceptat el Artteràpia en el nostre sistema de Salut i que esculls s’està trobant?

De fet l’Artteràpia tan sols fa uns 14 anys que és a Espanya i potser en els darrers 5 anys és quan comença a estar més present a les institucions tot i que queda molta feina per fer. El 2010 es va crear la FEAPA (Federació Espanyola d’Associacions professionals d’Artteràpia) de les quals Grefart, de la qual estic associada, és una de les fundadores de la FEAPA. Aquesta iniciativa té, entre altres objectius, el de donar visibilitat a la professió i que es vagi constituint com a tal. Dir que les associacions fundadores imparteixen totes un Màster universitari, Grefart (Associació professional d’artterapeutes) per exemple imparteix el Màster Integratiu en Artteràpia de la UdG (Universitat de Girona). Com que encara no està oficialitzada la professió,

  2- Les persones que patim, moltes vegades vam pintar o escrivim de manera espontània; notem certa descàrrega emocional o mental, podem dir que estem fent Artteràpia? o ¿Artteràpia només és quan és conduïda per un Artterapeuta? Certament tal com comentes, el treball amb els llenguatges artístics permeten el que anomenes com a descàrrega emocional o mental. En Artteràpia i per tant directament parlem del tractament amb un artterapeuta, es produeix aquest tipus de “descàrregues” on el marc artterapèutic permet una elaboració de la mateixa i per tant recorreguts diferents a un treball individual, gràcies al sosteniment i acompanyament de l’artterapeuta al procés i la seva elaboració.
 

 

 3- És habitual que quan realizanos psicoteràpia cognitiva o conductual, o cognitiu-conductual, moltes vegades el resultat és immediat, ja que hi ha una necessitat de parlar, expressar un malestar, i es rep una resposta d’afrontament al moment, produint un benestar “immediat “¿amb l’Art-teràpia passa el mateix? ¿Oe s un treball a més llarg termini ?. 
Des del Artteràpia i pel que passa a la pràctica, si realment es produeix canvis en la persona, aquests es donen perquè hi ha hagut un procés i una elaboració d’algunes qüestions relacionals de la persona. Als artterapeutes ens interessa la persona més enllà dels seus símptomes o dificultats i del recorregut que pot va realitzar ar en l’espai artterapèutic, que el pot portar a certs canvis desitjats.
   4-En Artteràpia existeix el que es diu “arts vivents” (teatre, dansa …). El psicodrama, que són representacions teatrals, obté bons resultats ¿en què es diferencia el psicodrama de l’Artteràpia ?. 
Tal com treballem en des de l’associació Grefart, plantegem el Artteràpia, amb la possibilitat d’utilitzar tots els llenguatges artístics. Aquests estan a disposició i són mediadors perquè la persona pugui desenvolupar el seu potencial de creació a partir de les produccions arteterapéuticas que realitza en el seu recorregut personal.
   5-Depenent de la problemàtica personal, sigui un trastorn o malaltia física, de l’ànim, sensorial, social (que jo ho entenc sempre com una problemàtica mental el que aborda l’Artteràpia) es tria algun tipus d’Artteràpia especifica? ¿O cualquiere Art va bé (sigui plàstica, musical, vivent, etc)? 
L’Artteràpia proposa un marc de treball on s’atenen les dificultats o símptomes concrets i més enllà d’ells, on allò més particular i propi de la persona té un lloc en el fer de les produccions artterapèutica i gràcies al vincle terapèutic.
   6- Un trastorn mental crònic i de gravetat, com els trastorns psicòtics, és aconsellable introduir el Artteràpia de manera constant per a l’equilibri de la persona … o hi ha un límit? 
Primer cal valorar el cas en particular ja que és des d’on vam plantejar el treball. I segon, es pot plantejar l’Artteràpia des de la institució, com a espai a disposició d’aquest col·lectiu, ja que pot ser facilitador i sostenidor de certes dificultats de la persona amb aquest tipus de trastorn.

7- I per finalitzar, el Artteràpia per si sola o com a element coadjuvant amb altres tractaments més “clàssics”? 
Des Grefart (Associació professional d’artterapeutes) oferim serveis professionals de forma particular i en col·laboració amb les institucions, com també el tractament en la institució mateixa juntament amb els equips de treball corresponents.

Pep Renom

Imatges corresponents a obres exposades en el I Congrés Nacional d’Artteràpia a Girona (2010)

Per a més informació:

Associació Professional d’Artterapeutes: http://grefart.org/castellano/que_es_el_arteterapia.html

Federació Espanyola d’Associacions Professionals d’Artteràpia:  http://feapa.es/

agost 7, 2018