Projecte Suport Mutu

Què és el Projecte “Suport Mutu”?

 

El concepte de “Suport Mutu” engloba una serie d’actuacions, programes formatius i de sensibilització que tenen com objecte complementar la visió actual del tracte dels problemes de salut mental basat en el diagnòstic i els simptomes cap a una visió integral basada en la recuperació.

 

Ja fa temps que es veu en el Suport Mutu una eina eficaç en els procesos de recuperació. Des de l’experiència pròpia les persones són capaces de donar-se esperança, comprensió i ho fan des de l’empatia i la validació emocional.

 

Grups d’Ajuda Mutua (GAM), Grups d’Acompanyament, Grups de sensibilització comunitaria o espais com Xarxa Sense Gravetat son exemples de Suport Mutu ja arrelats a les nostres Associacions de Salut Mental en primera persona.

 

Aquest Suport Mutu pot donar-se des de la vocació i la experiencia informal i des de la formació i capacitació pel reforçament i preparació de voluntaris i professionals en primera persona en el que s’anomena Peer to Peer o Tècnic en Acompanyament i Suport Mutu (TeAM) en Salut Mental.

 

Aquesta formació i professió te precedents a països anglosaxons i Europeus i ha estat provat de forma pilot en plans europeus de formació professional a diverses comunitats del Estat Espanyol des de l’any 2015 (Andalusia).

 

El tècnic d’Acompanyament i suport Mutu (TeAM) és un agent present en altres països, Peer to Peer (P2P). Des de la capacitació de persones amb experiència pròpia amb problemes de salut mental s’ha demostrat els beneficis en la recuperació d’altres persones.

 

Les polítiques de Salut de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona ja preveuen en els seus plans pels propers anys la creació, formació i integració professional de la figura Tècnic en Acompanyament i Supot Mutu (TeAM) – Peer to Peer (P2P) en el sistema assistencial. Persones amb experiencia pròpia en problemes de salut mental des d’un projecte colectiu pilotat també des de les entitats en primera persona.

 

Dins d’aquesta politica de Suport Mutu podem veure el precedent del pla
“Activa’t per la salut mental”, un projecte promogut per la Generalitat de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya, conjuntament amb la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona).  Amb les formacions GAM i Prospect

 

Voluntaris d’ Emilia han participat com a representants de Veus, tècnics de Veus o de INAD amb cinc persones dins del Grup de treball del pla director de Salut Mental i Adiccions de la Generalitat de Catalunya.

 

Volem fer una menció especial al nostre company Josep Antón Llurba que va ser un ferm impulsor d’aquest projecte i que ens va deixar el passat 11 de Novembre.

agost 8, 2018